USA riskujú nesplatenie dlhu už v júli, varuje rozpočtový úrad

16.02.2023 Celý región

Washington 15. februára (TASR) - Spojené štáty riskujú, že nesplatia dlhové záväzky už v júli, ak zákonodarcovia nevyriešia patovú situáciu a nezvýšia federálny limit na pôžičky. Vyplýva to z odhadu, ktorý v stredu zverejnil rozpočtový úrad Kongresu (CBO). TASR správu prevzala z AFP.

Úrad zverejnil svoj odhad v čase, keď sa republikáni vyhrážajú, že zablokujú schválenie zvýšenia limitu pre štátny dlh, ak demokrati najprv nebudú súhlasiť s veľkými škrtmi v budúcom rozpočte.

"Ak zostane dlhový limit nezmenený, schopnosť vlády požičiavať si bude vyčerpaná medzi júlom a septembrom 2023," uviedol CBO.

V januári USA prekročili limit na pôžičky vo výške 31,4 bilióna USD (29,34 bilióna eur). Ministerstvo financií preto prijalo mimoriadne opatrenia, ktoré mu umožnia pokračovať vo financovaní vládnych aktivít. Ministerstvo financií však upozornilo, že jeho hotovosť a "mimoriadne opatrenia" pravdepodobne vydržia len do začiatku júna.

"Ak sa dlhový limit nezvýši alebo nepozastaví pred vyčerpaním mimoriadnych opatrení, vláda nebude schopná plne splácať svoje záväzky," varovala v stredu CBO.

(1 EUR = 1,07 USD)
 

Vyberte región

mark